Viatjant sense parar

Fuente:
http://www.elpuntavui.cat/
El Punt Avui, 16/07/13

 

La mostra ‘Viatges i viatgers’ de la biblioteca del Castell de Peralada repassa quatre segles de la història i la literatura de viatges

Es compon del seu propi fons

 

Guies de viatge, dietaris personals, cròniques d’expedicions, mapes i làmines cartogràfiques, gravats i postals de l’època, i objectes tan diversos que van des d’un bagul fins a una bicicleta antiga, conformen l’exposició anual que ha preparat la biblioteca del Castell de Peralada, inaugurada recentment i que es podrà visitar fins al maig de l’any que ve. Nodrida dels fons bibliogràfics i museístics propis, Viatges i viatgers. De Colom als comtes de Peralada ofereix al visitant un recorregut ampli per la història i la literatura de viatges que abasta més de quatre segles, des de la descoberta del Nou Món (a finals del segle XV) fins als viatges dels romàntics del XIX, segle marcat pels avenços tècnics i de comunicacions que tant van facilitar el transport de masses.

 

La visió polièdrica de la mostra presenta diferents maneres de viatjar, des del punt de vista d’un naturalista fins al d’un geògraf o un cartògraf, passant pel d’un escriptor, un arqueòleg, un excursionista, un missioner i un pelegrí, entre molts altres. Si bé el punt de partida de l’exposició és Cristòfor Colom, el descobridor per excel·lència, del qual es poden apreciar dues edicions de bibliòfil –una de les quals, corresponent al primer diari de Colom recollit per Fray Bartolomé de las Casas– i la primera edició de la monografia de l’hispanista Washington Irving A history of the life and voyages of Christobal Columbus (1828), l’exposició no passa per alt les expedicions científiques per ampliar coneixements de tot àmbit, que han resultat fonamentals per al progrés de la humanitat. Curiós també és el cas de l’espia Domènec Badia Leblich, el primer català que va trepitjar la Meca, més conegut pel seu sobrenom d’Alí Bei-el-Abbasí. Aventureres no menys cèlebres com George Sand i Irene de Suberwick, que havien de fer ús de pseudònims, també deixen la seva petja en aquesta exposició que també mostra dietaris de pelegrins com mossèn Jacint Verdaguer en la seva visita a Jerusalem i un franciscà que va recórrer els convents dels Països Catalans.

 

Finalment, arran de la revolució industrial molts van emprendre viatges de plaer, com ara els mateixos comtes de Peralada, que, durant el segle XIX, van descobrir països d’arreu d’Europa tot fent ús de les primeres guies de viatges. El seu esperit viatger plana per tota l’exposició.