<

>

Damià Mateu Bisa (1864-1935)

Els Fills de Damià Mateu

Damià Mateu, Miquel Mateu i els treballadors d'Hispano Suiza a La Sagrera

Stand Hispano Suiza a la Fira de Paris

Obres per l'embassament de Forces Hidroelèctriques d'Andorra (F.H.A.S.A.)

Damià Mateu

Damià Mateu i Bisa
EMPRESARI, PROMOTOR I COL·LECCIONISTA
(1864-1935)

 

Enguany es compleixen 150 anys del naixement de Damià Mateu, un dels personatges més significatius de la burgesia catalana del primer terç del segle XX.

 

A l’exposició-homenatge aprofundirem en la vessant familiar, en les cases en les quals va viure com la Casa Comalat a la Diagonal de Barcelona; el Mas Rossell i la torre modernista La Miranda de Llinars del Vallès i el Mas Rifer al Montseny, i com l’inductor de la compra del Castell de Peralada del seu fill Miquel.

 

Veurem les empreses amb les quals va estar vinculat, les seves relacions polítiques i la seva amistat amb el Rei Alfons XIII; l’empara que facilità al rotatiu “Diario de Barcelona”, i la seva afició pel col·leccionisme i per la natura.

 

Damià Mateu va fer-se càrrec de la direcció de “Hijo de Miguel Mateu”, una de les empreses del metall més importants d’Espanya, amb seus a Barcelona i a València. Va assegurar el subministrament elèctric a Barcelona a través de FHASA (Forces Hidroelèctriques d’Andorra S.A.) i fou un gran revulsiu econòmic pel Principat gràcies a la construcció de les seves primeres carreteres asfaltades com a contraprestació a la concessió.

 

L’any 1904 crea “La Hispano Suiza fábrica de Automóviles S.A.” amb l’empresari Francesc Seix i l’enginyer suís Marc Birkigt. S’instal·len al carrer de Floridablanca de Barcelona i el 1911 amplien les dependències a La Sagrera i, posteriorment, a Levallois (França), Bois de Colombes (París), i a Guadalajara. La Hispano va ser líder en tecnologia automobilística i aeronàutica i va esdevenir un dels elements decisius de la supremacia aèria aliada de la II Guerra Mundial

 

Finalment, es donarà una visió de Damià Mateu apassionat, mecenes d’art i un dels grans col·leccionistes particulars del segle XX a Catalunya amb la creació del Museu d’Art Xinès de Pedralbes; per les adquisicions d’una part dels tresors visigòtics del s. VII de Torredonjimeno (Jaén) i de Castiltierra (Segòvia), i de diversa arqueologia mallorquina, i per les compres de camafeus i tapissos, de grans col·leccions privades d’arreu d’Europa.