<

>

Damià Mateu Bisa (1864-1935)

Els Fills de Damià Mateu

Damià Mateu, Miquel Mateu i els treballadors d'Hispano Suiza a La Sagrera

Stand Hispano Suiza a la Fira de Paris

Obres per l'embassament de Forces Hidroelèctriques d'Andorra (F.H.A.S.A.)

Damià Mateu

Damià Mateu i Bisa
EMPRESARI, PROMOTOR I COL·LECCIONISTA
(1864-1935)

 

Enguany es compleixen 150 anys del naixement de Damià Mateu, un dels personatges més significatius de la burgesia catalana del primer terç del segle XX.

 

A l’exposició-homenatge aprofundirem en la vessant familiar, en les cases en les quals va viure com la Casa Comalat a la Diagonal de Barcelona; el Mas Rossell i la torre modernista La Miranda de Llinars del Vallès i el Mas Rifer al Montseny, i com l’inductor de la compra del Castell de Peralada del seu fill Miquel.

 

Veurem les empreses amb les quals va estar vinculat, les seves relacions polítiques i la seva amistat amb el Rei Alfons XIII; l’empara que facilità al rotatiu “Diario de Barcelona”, i la seva afició pel col·leccionisme i per la natura.

 

Damià Mateu va fer-se càrrec de la direcció de “Hijo de Miguel Mateu”, una de les empreses del metall més importants d’Espanya, amb seus a Barcelona i a València. Va assegurar el subministrament elèctric a Barcelona a través de FHASA (Forces Hidroelèctriques d’Andorra S.A.) i fou un gran revulsiu econòmic pel Principat gràcies a la construcció de les seves primeres carreteres asfaltades com a contraprestació a la concessió.

 

L’any 1904 crea “La Hispano Suiza fábrica de Automóviles S.A.” amb l’empresari Francesc Seix i l’enginyer suís Marc Birkigt. S’instal·len al carrer de Floridablanca de Barcelona i el 1911 amplien les dependències a La Sagrera i, posteriorment, a Levallois (França), Bois de Colombes (París), i a Guadalajara. La Hispano va ser líder en tecnologia automobilística i aeronàutica i va esdevenir un dels elements decisius de la supremacia aèria aliada de la II Guerra Mundial

 

Finalment, es donarà una visió de Damià Mateu apassionat, mecenes d’art i un dels grans col·leccionistes particulars del segle XX a Catalunya amb la creació del Museu d’Art Xinès de Pedralbes; per les adquisicions d’una part dels tresors visigòtics del s. VII de Torredonjimeno (Jaén) i de Castiltierra (Segòvia), i de diversa arqueologia mallorquina, i per les compres de camafeus i tapissos, de grans col·leccions privades d’arreu d’Europa.

 

x

El museu del Castell de Peralada i, en especial, la seva col·lecció de vidre se suma a la celebració de “l’Any Internacional del Vidre” durant el passat 2022.

Si bé la col·lecció de vidre es pot gaudir, en gran part, dins la visita al Museu, aquest any s'obrirà al públic un àmbit inèdit de la col·lecció situat a la planta noble del Castell. En aquestes sales, el col·leccionista Miguel Mateu Pla va ubicar les primeres compres de vidre, per la qual cosa ens submergirem en la museografia proposada a principis del segle XX dins d'un castell del segle XIV.

Aquesta visita es farà els dissabtes, a les 12h amb reserva prèvia contactant a través del mail: infomuseo@grupperalada.com. L'aforament màxim és de 10 persones. Preu: 10,00 €.

Entrada: Plaça del Carmen (mateixa porta del Museu). La puntualitat és imprescindible ja que la porta s’obrirà i tancarà a les 12,00h.