LA COL.LECCIÓ D’ART ORIENTAL. El llegat d’un mecenatge

La col·lecció d’art oriental és una de les més desconegudes del patrimoni artístic del Castell de Peralada degut a que no està instal·lada dins el recorregut del Museu.

L’inici d’aquesta col·lecció li devem a la iniciativa de Damià Mateu i Bisa ( 1864-1935), qui va decidir comprar objectes d’art oriental, en forma de mecenatge, per a depositar-los als Museus de Barcelona. En els seus recurrents viatges, havia viscut de primera mà la passió de l’època per l’art asiàtic i sentia especialment que la seva ciutat natal no tingués un museu a l’altura d’altres ciutats europees i americanes. Aquesta casuística va ser la seva motivació principal a l’hora de formar la col·lecció, juntament amb la passió pel col·leccionisme, que ja va començar a practicar temps enrere.

Les primeres compres les realitzà a partir de 1932 i les continuà fins l’any de la seva mort, el 1935. Des de la perspectiva actual és curiós veure tota aquesta documentació, la majoria escrita a mà o mecanografiada, on les descripcions de les peces, arguments de compres i apreciacions sobre el valor de les obres quedaven pactades amb una simple signatura dels interessats.

La mostra d’aquest epistolari a l’exposició és el fil conductor que ens apropa a la formació de la col·lecció i demostra l’interès de Damià Mateu a l’hora de consolidar el seu llegat amb la major informació possible.

Com ja hem dit, l’objectiu final d’aquesta col·lecció va ser el dipòsit d’aquestes obres a la Junta de Museus de Barcelona, concretament al Museu d’Arts Decoratives, instal·lat al Palau de Pedralbes. La primera gran compra de Mateu va ser la col·lecció de l’artista barceloní Josep Porta, formada a Berlín, i que s’havia ofert a la Junta en primera instància. L’any 1933 s’instal·len aquestes peces a la “Sala Mateu” dins el Museu; amb el temps, les successives adquisicions arribarien a ocupar cinc estances. La inauguració d’aquestes sales té lloc el 17 de febrer de 1935.

El percentatge d’objectes xinesos és considerablement el més alt, però la col·lecció també està integrada per peces de manufactura japonesa i del sud-est asiàtic (Cambodja, Tailàndia…), como són alguns exemples d’art Kmer. Podríem dir que Damià Mateu va ser dels primers, o potser el primer, en adquirir peces d’aquest estil a Catalunya. Per tot plegat, la tendència és parlar de la col·lecció d’art xinès, però el correcte seria parlar de col·lecció d’art oriental, on quedaria englobada tota l’extensió del repertori.