Exposició del Centenari 1923-2023

Enguany es compleix el primer centenari de la compra del conjunt monumental peraladenc. Va ser Damià Mateu, perspicaç home de negocis qui, després de cercar per les rodalies de Barcelona un habitatge d’estiueig pel seu fill Miquel i la seva nora Júlia Quintana, es va decantar pel conjunt empordanès; aquest reunia tots els requisits imaginats i un bagatge històric inigualable.

Així va ser com el casal tan ben restaurat i equipat pels Rocabertí es va convertir en la segona llar de la família Mateu Quintana. Peralada li va permetre a Miquel Mateu esplaiar-se en la seva afició pel col·leccionisme; amb la col·laboració de la seva esposa, va ampliar el patrimoni artístic amb la dotació de peces extraordinàries de mobiliari, pinacoteca, vidre, orfebreria i tapissos, i va procedir també a l’ampliació d’algunes col·leccions ja iniciades pels comtes com la de Vicente López, la de morters, la de numismàtica i la biblioteca. A ell es deuen diverses de les principals col·leccions bibliogràfiques existents: La d’Executòries de Noblesa; la Col·lecció Cervantina; la d’Incunables; la de Goigs; així com la compra de còdexs, cantorals i manuscrits.

A més d’augmentar el patrimoni artístic i cultural es va endinsar en nous projectes empresarials que van proporcionar llocs de treball estables per a molts peraladencs.

Al cap de quatre anys de la compra del Castell, Miquel Mateu posa els fonaments en la que esdevindrà una de les millors empreses vitivinícoles de Catalunya: “Cavas del Ampurdán”. Primerament a les dependències del Convent del Carme i, amb els anys, es basteix un nou edifici a l’antic eucaliptar dels comtes, just davant les torres del castell. La segona gran inversió feta a Peralada va ser el conjunt conegut com “La Granja”, edifici projectat per Adolf Florensa l’any 1941, amb doble funció: la d’explotació de bestiar boví i equí, i la d’allotjar famílies de treballadors.

La seva filla Carmen Mateu junt amb el seu marit Artur Suqué, suposen la tercera generació familiar a Peralada. El matrimoni Suqué Mateu s’ocupa de diversificar les actuacions i obrir les col·leccions al públic. Els principals objectius foren els dedicats a la cultura i el lleure amb l’apertura del Museu, la creació del Casino, la del Festival Internacional de Música, la del Golf i l’impuls vitivinícola i gastronòmic. Com a resultat el nom de Peralada traspassa fronteres i esdevé conegut internacionalment.

La quarta generació continua exportant el nom de la vila. Durant els anys 2022 i 2023 han tingut lloc dues actuacions transcendentals: la inauguració de l’espai Hispano Suiza al Museu i la transformació de La Granja en el nou Celler, ambdós atrauen centenars de visitants, els uns aficionats al nom de la mítica marca i al món l’automòbil i, els altres, a la viticultura i l’enoturisme.

© Inés Padrosa

 

x

El museu del Castell de Peralada i, en especial, la seva col·lecció de vidre se suma a la celebració de “l’Any Internacional del Vidre” durant el passat 2022.

Si bé la col·lecció de vidre es pot gaudir, en gran part, dins la visita al Museu, aquest any s'obrirà al públic un àmbit inèdit de la col·lecció situat a la planta noble del Castell. En aquestes sales, el col·leccionista Miguel Mateu Pla va ubicar les primeres compres de vidre, per la qual cosa ens submergirem en la museografia proposada a principis del segle XX dins d'un castell del segle XIV.

Aquesta visita es farà els dissabtes, a les 12h amb reserva prèvia contactant a través del mail: infomuseo@grupperalada.com. L'aforament màxim és de 10 persones. Preu: 10,00 €.

Entrada: Plaça del Carmen (mateixa porta del Museu). La puntualitat és imprescindible ja que la porta s’obrirà i tancarà a les 12,00h.