L’Arxiu de Peralada difon el seu tresor de títols de noblesa

FONT: El Punt Avui, 23.05.2022

http://www.elpunt.cat

 

L’arxiu del castell de Peralada conserva prop de vuit-centes executòries datades entre el segle XV, la més antiga, i el XX, i pot enorgullir-se de posseir una de les col·leccions més importants de l’Estat en aquest tipus de documents que servien per testificar la noblesa d’una persona o família. L’arxivera de Peralada, Inés Padrosa, les ha estudiades a fons i aquest dimarts donarà a conèixer el seu valor artístic i patrimonial en el marc d’un seminari en línia organitzat per la Real Maestranza de Caballería de Ronda, que el 2023 celebra els 450 anys.

“És un honor que la institució espanyola més antiga d’aquest tipus m’hagi convidat a participar en els actes previs al seu aniversari”, subratlla l’arxivera amb agraïment, més encara pel fet que, tot i tractar-se d’unes jornades dedicades a qüestions d’heràldica i genealogia, els organitzadors hagin estat receptius a la seva proposta de presentar la col·lecció de Peralada des de la vessant artística. “A través d’aquests documents es pot resseguir també una història del gust, de l’escriptura i de les mateixes tècniques i estils en la confecció de llibres”, assenyala Padrosa, que en la seva conferència analitzarà també els papers de guarda o els segells, la majoria de plom o lacre, molt fràgils per tant, i dels quals l’arxiu de Peralada ha aconseguit preservar-ne una trentena. La majoria dels títols, sobre pergamí, són de les anomenades “còpies solemnes”, que l’interessat encomanava, un cop obtingut el document de noblesa de les reials cancelleries, a un taller especialitzat. Era aquí on s’il·luminaven amb il·lustracions delicades, que solien incloure retrats dels nobles i advocacions als sants i la verge.

x

El museu del Castell de Peralada i, en especial, la seva col·lecció de vidre se suma a la celebració de “l’Any Internacional del Vidre” durant el passat 2022.

Si bé la col·lecció de vidre es pot gaudir, en gran part, dins la visita al Museu, aquest any s'obrirà al públic un àmbit inèdit de la col·lecció situat a la planta noble del Castell. En aquestes sales, el col·leccionista Miguel Mateu Pla va ubicar les primeres compres de vidre, per la qual cosa ens submergirem en la museografia proposada a principis del segle XX dins d'un castell del segle XIV.

Aquesta visita es farà els dissabtes, a les 12h amb reserva prèvia contactant a través del mail: infomuseo@grupperalada.com. L'aforament màxim és de 10 persones. Preu: 10,00 €.

Entrada: Plaça del Carmen (mateixa porta del Museu). La puntualitat és imprescindible ja que la porta s’obrirà i tancarà a les 12,00h.