FUENTE: La república, 9.12.2023
A La República, acaba de sortir el dossier dedicata les biblioteques privades més representatives de Catalunya. Se n’ha ocupat Pere Bosch, director del rotatiu.
No hi podia faltar la de Peralada. Aquí deixo el reportatge:
castell de peralada
La passió de Mateu
Quan el visitant penetra a la Biblioteca del Castell de Peralada, just després de recórrer el seu conjunt monumental, la sensació és d’un aclaparament indescriptible. La calidesa de l’espai, amb l’ocre de la fusta que es barreja amb els lloms dels llibres, convida a la contemplació. Hom també hi nota el pes de la història, dels anys en què la família Rocabertí va assumir el repte de recuperar l’antic convent del Carme, abandonat durant els anys de la desamortització. La biblioteca actual prové d’aquells anys i inicialment es va nodrir amb els fons bibliogràfics i documentals de la nissaga. Però la persona que la va convertir en un referent mundial va ser Miquel Mateu, un apassionat del col·leccionisme que es va dedicar en cos i ànima a aplegar llibres d’història, literatura, incunables, edicions de bibliòfil i manuscrits i també una rica bibliografia de temes gironins i empordanesos. Tot i això, la col·lecció que s’ha convertit en la principal icona de la biblioteca és la cervantina, que aplega fins a 5.000 volums, i que inclou tant obres escrites per Cervantes com llibres sobre l’autor castellà; un tresor únic que la converteix en una referència ineludible per als estudiosos. També hi ha exemplars rars i curiosos dels segles XVI i XVII, com ara el que ha escollit la Inés Padrosa, la bibliotecària del Castell de Peralada, que s’ha dedicat durant 40 anys a preservar aquest temple del llibre al cor de l’Empordà.
EL TRESOR
Historia de’Successori di Alessandro Magno
Any: 1570
Impressor: Venetia, Appresso Francesco Ziletti
DE VENÈCIA A PERALADA
“Un Pere Antoni amb pedigrí o tenir la història del llibre i la bibliofília a les mans. De Venècia a Nàpols. De Nàpols a Poblet. De Poblet a la incertesa. De la incertesa a Peralada.” Inés Padrosa, l’arxivera, la responsable i l’ànima de la Biblioteca del Castell de Peralada, ens suggereix aquesta frase per resumir el periple del llibre seleccionat, adquirit pels germans Rocabertí, comtes de Peralada, i que forma part de la biblioteca des del segle XIX.