Carmen Mateu, El llegat de les arts
Una exposició que neix com homenatge a Carmen Mateu Quintana, gran mececenes de les arts d’aquest país. Difusora, col.leccionista, dinamitzadora cultural. Una persona profundament enamorada de l’alta cultura, dels clàssics, de la creació contemporània i de l’esperit artístic. I de l’Empordà, de Peralada, casa seva, on va desplegar les seves grans passions. El Museus del Castell de Peralada, el món natural del Parc i el Festival Internacional de Música Castell de Peralada són part de la seva herència.
L’atenció de Carmen Mateu -junt al seu espòs- al patrimoni cultural ha estat modèlica. A ella -a ells- devem l’obertura del conjunt del Castell de Peralada com a museu, l’estudi i la restauració de les col·leccions i un gran elenc d’activitats. Les exposicions i les conferències sempre van comptar amb el seu recolzament i assistència. També ha estat notable l’enriquiment de la biblioteca: durant el seu període s’han entrat uns 20.000 llibres, per compra o donació. S’ha aconseguit un bon fons de bibliografia artística que permet un raonable estudi de les col·leccions des de la mateixa institució. També Carmen Mateu ha estat activa en altres facetes pròximes, com el condicionament i decoració d’àmbits del castell, o la investigació i publicació de fons documentals. Va adquirir un nombre notable d’obres d’art i, recentment, va obrir l’important parc del castell a les visites històrico-botàniques. En alguns àmbits on les col·leccions tenien especial rellevància, com la del vidre o el museu del vi, va procurar la nostra pertinença a associacions nacionals i internacionals.
Així, durant la seva vida, ha atorgat una dimensió científica i social al llegat rebut, que, amb pocs canvis de titularitat, es remunta al segle XIV.
Jaime Barrachina. Director del Museu Castell de Peralada
PASSIÓ PER LA MÚSICA I LA DANSA
De Carmen Mateu i les arts ens emociona sempre la seva admiració i respecte cap a totes les manifestacions artístiques. I la veneració per tot el que envolta la creativitat. Es cert que amb una premissa: la bellesa. Però alhora amatent a l’actualitat, les avantguardes i a la creació de tendència. Aquesta també era la modernitat de Carmen Mateu.
Del llegat a la música i la dansa en destaca el suport als joves talents que Carmen seguia a tothora. I la seva abnegada passió per les veus i la dansa. Els vincles amb Roland Petit, Julio Bocca, Maurice Bejart, Angel Corella o amb Montserrat Caballé, Josep Carreras, Jaume Aragall, Ainhoa Arteta, Juan Diego Flórez, Teresa Berganza, Plácido Domingo…
També el saber donar confiança als equips que varen fer possible el Festival al llarg dels seus primers 31 anys i que han fet que Peralada s’associés a compositors com Xavier Montsalvatge, Alberto García Demestres, Albert Guinovart, i a noms de l’escena com Mario Gas, Calixte Bieito, La Fura dels Baus, Comediants i Joan Font, Àlex Rigola, Paco Azorín, Joan Anton Rechi entre tants i tants.
Això és el que queda i ens llega Carmen Mateu. I la memòria del tàndem amb el seu marit Arturo Suqué, amb qui parlaven i somiaven constantment sobre el present i futur del Festival. Ara els seus fills, Javier, Miguel i amb la Isabel al capdavant de la Fundació, sabran posar al dia el llegat del Festival.
Aquest estiu trobarem a faltar el seu afecte i companyia, però seguirem endavant com a ella li hauria agradat.
Oriol Aguilà, Director del Festival Castell de Peralada