L'arxiu fotogràfic de Palaci

Com ja és habitual, la Biblioteca-Arxiu del Palau de Peralada mostra la riquesa dels seus fons bibliogràfics mitjançant temes monogràfics en exposicions anuals. Enguany, el tema seleccionat ha recaigut en la fotografia. El visitant tindrà ocasió de veure material relacionat amb els prolegòmens de la fotografia com són les vistes òptiques i l’evolució de la tècnica, des de 1876 fins la dècada dels 60 del segle XX.

 

Càmeres dels segles XIX i XX enriquiran la part bibliogràfica i documental, algunes d’elles cedides pel Museu de la Tècnica de l’Empordà, de la Fundació privada Padrosa-Pierre de Figueres, i material fotogràfic divers com negatius – en diferents suports i formats -, plaques de vidre, plaques estereoscòpiques i diapositives de vidre i clixés d’acetat, i material efímer com els embolcalls de positivat, de diferents cases comercials. En relació als positius, la mostra incorpora una representació d’albúmines, d’entre les quals sobresurt l’exemplar conegut amb el nom de l’Àlbum dels Comtes – fet entre 1886 i 1893 -, insòlit per haver estat obra d’un noble, D. Tomàs de Rocabertí, comte de Peralada, i per haver esdevingut un exemple pioner de curs per correspondència amb revelat a distància: Peralada-París i viceversa.

 

L’acompanyaran altres àlbums fotogràfics: és el cas de Bellezas de Gerona del fotògraf J. Martí (1877), de l’Àlbum Rubaudonadeu, retratat pel fotògraf reusenc afincat a Paris, Josep Ma Cañellas (1889) o l’exemplar únic de l’Àlbum de Gerona del fotògraf gironí Amis Unal (c. 1880-90); fotogravats; targetes de visita; targetes postals del país i de l’estranger,obra de diferents fotògrafs i editors i reportatges de coneguts fotògrafs d’arreu de Catalunya entre els quals s’inclouen imatges de Mauri, Moliné y Albareda, R. Eroles, Napoleon, Audouard, Mas, Matorrodona, Francesc Serra, Brangulí, Sagarra, Sans, Pablito o Meli. L’Arxiu fotogràfic del Palau de Peralada disposa d’un nodrit fons d’imatges. Entusiastes d’aquesta nova tècnica, D. Antoni i D. Tomàs de Rocabertí, la practiquen, disposen de laboratori fotogràfic i transmeten l’afició a treballadors i familiars com el mallorquí Joan Miquel Sureda, marquès de Vivot; aquests, complementen el fons amb encàrrecs a destacats fotògrafs empordanesos del s. XIX: Domingo Bosch – La galeria Franco-Catalana – o Joan Corney.

 

Durant el segle XX s’incorporen els fons fotogràfics de Damià Mateu, els de Miquel Mateu i els de la família Suqué-Mateu. D’entre totes, són interessants les imatges en les quals queda palesa la relació de la família Mateu amb membres de la reialesa com és el cas d’Alfons XIII; del príncep Joan Carles, posteriorment Joan Carles I; del príncep Felip, avui Felip VIè, o bé amb reconeguts personatges com Salvador Dalí qui va visitar Miquel Mateu en diverses ocasions. Una d’elles va ser amb motiu de fer el pregó de la “Investidura de los Caballeros del Vino”, a la Biblioteca de palaci, moment que aprofità, fent ús de la seva vena surrealista, per enaltir les qualitats de l’aigua.

 

Inés Padrosa Gorgot

Comissària de l’exposició

 

invitacion