L’empresa d’automoció Hispano Suiza fou creada l’any 1904 per Damià Mateu, empresari català del sector de la metal·lúrgia i advocat, i per Marc Birkigt, un enginyer suís.

 

Els inicis d’aquesta relació es remunten a l’any 1898, quan el militar i enginyer Emilio de la Cuadra Albiol fundà la Compañía General Española de Coches y Automóviles Emilio de la Cuadra”, de la qual Birkigt fou el seu director tècnic. La idea principal era crear un motor elèctric, que va acabar fracassant,  i l’empresa va haver de fer suspensió de pagaments. Un any després, José María Castro Fernández, un dels  creditors que va tenir de la Cuadra, va assumir el control de tot el personal tècnic de l’antiga fàbrica, inclòs en Birkigt, i va fundar la societat  J. Castro, sociedad en Comandita, Fábrica Hispano-Suiza de Automóviles”. Una falta de càlcul financer va provocar que una altra vegada es tanqués la companyia.

 

Aquesta situació va fer que el 1904 un del creditors, Damià Mateu Bisa, a instàncies del seu amic Francisco Seix Zaya, aportés el capital necessari per reflotar l’empresa, que a partir d’aquest moment es dirà La Hispano-Suiza, Fábrica de Automóviles, SA”, sent ell mateix el president i nomenant Marc Birkigt director tècnic.

 

Un dels grans valedors de la marca fou el rei Alfons XIII, gran aficionat als automòbils i un entusiasta dels Hispano-Suiza, ho era tant que va encarregar un model esportiu al qual es va posar el seu nom i que es va convertir en el primer esportiu de la història de l’automòbil.

Els vehicles Hispano-Suiza adquirits per reconeguts pilots britànics, italians i nord-americans que, durant els anys vint  i trenta  del segle passat, van arribar a aconseguir rècords mundials a les competicions més destacades de l’època  posaren el nom de la marca en un lloc ben alt. De la mateixa manera, hi van contribuir personatges  importants de l’època com Picasso, Einstein, Paul McCartney, Coco Chanel, Gustau V de Suècia, Carles II de Romania o Lluís II de Mònaco.

 

Des dels inicis, els Hispano-Suiza van ser els automòbils més fiables, elegants i esportius de l’època.  Actualment, el besnet del fundador, en Miquel Suqué i Mateu, continua apostant per la tecnologia, l’exclusivitat i la personalització del luxe, després de rellançar la marca el 2019 a través dels seus dos grans projectes: el “Carmen” i el “Carmen Boulogne”, dos hiperesportius elèctrics de darrera generació.